Tycker du att ett bra första intryck är viktigt? Övar du någonsin på ditt?

07 apr 2024

Ofta pratar vi om hur viktigt det är att göra ett bra första intryck. Enligt forskare vid New York University har vi 7 sekunder på oss att skapa ett bra första intryck innan vi bestämt oss för vad vi tycker om en person eller ett företag. När vi väl bestämt oss vad vi tycker eller tänker om något kan det vara svårt att ändra sig. First impressions last, heter det och väldigt ofta stämmer det. Om vi själva tycker att det är viktigt med ett bra första intryck och vi vet att vi snabbt bildar oss en uppfattning om människor när vi träffar dom, är det då inte en bra idé att själva öva på att skapa ett bra första intryck? Hur uppfattas du när du träffar nya personer i ditt liv och hur vill du att dom ska uppfatta dig?

Tänk vad skönt det vore om det bara föll sig naturligt för alla att skapa ett bra första intryck

Vissa personer bara har ”det”, de kan gå in i ett rum och möta människor på rätt sätt. De vet hur man ska få personer i sin omgivning att slappna av, de ställer rätt frågor och får folk att skratta och bli engagerade i konversationen. De utstrålar självförtroende och när de lämnar rummet säger alla ”Vilken trevlig person den där Kim är!” (Om personen nu heter Kim.) Tyvärr besitter vi inte alla den egenskapen naturligt och i vissa fall tror vi att vi har förmågan att skapa ett bra första intryck medans omgivningen upplever den raka motsatsen. Men precis som allt annat här i livet kan man bli bättre på något om man övar och får lite verktyg på vägen.

Jag är den jag är, jag kan ju inte spela någon annan?

Att öva på sitt första intryck betyder inte att du ska ”spela” någon du inte är eller förställa dig. Snarare att förstå att beroende på hur du för dig kommer du att få olika reaktioner och att du har en förmåga att kunna påverka hur du som person uppfattas av din omgivning. Att vara medveten om sitt eget beteende och att anpassa det efter situationen innebär inte att ”inte vara sig själv”. Vi beter oss inte på samma sätt när vi går på en bankett som vi gör hemma i soffan en söndagseftermiddag, det betyder inte att vi är oäkta eller spelar.

5 korta tips för att göra ett bra första intryck

1. Ha ett öppet kroppsspråk.

Att ha ett öppet kroppsspråk innebär att du inte skärmar av dig från personer du möter utan vänder upp och bjuder in. När vi initierar kontakt med andra människor så söker vi alltid en respons och ett gensvar, en bekräftelse på att motparten uppskattar kontakten som initieras. Visa den du pratar med att du uppskattar och vill stanna kvar i konversationen. Det här kan du uppnå genom att se till att du står vänd mot personen du talar med, låt mobiltelefon och smart-watch vara. Att prata med någon som har ett delat fokus kan upplevas som oengagerad och ointresserad. Om du nu måste svara eller titta på telefonen så påpeka det och be om ursäkt för att du måste avleda din uppmärksamhet från konversationen ett tag. Håll inte saker eller armar framför kroppen. Det är vanligt att om man själv är nervös att man skyddar sina organ genom att tex. hålla en dator framför bröstet, sitta med sin väska framför sig i knät, stå med armarna korsade eller vrida sig bort lite från personen.

2. Kom ihåg namnet på den du pratar med

Oftast när vi presenterar oss för nya personer är vi så upptagna med att tänka på vad vi själva ska säga att vi mer eller mindre inte hör eller registrerar vad personen vi talar med säger. Har du någon gång gått in på en tillställning och hälsat på olika personer för att sen inse att du inte minns ett enda namn efteråt? Ett bra trick är att koppla ihop namnet med en bild eller ett minne av personen. Heter någon Sten kan du visualisera att personen bär på en stor sten. Det kan låta lite udda, men det fungerar. Ett annat knep är om en person heter Mikael och du har en barndomsvän som heter Mikael så kan du visualisera att de står med armarna om varandra och poserar för ett fotografi.
Vi gillar att höra vårt eget namn, och att använda någons namn när vi talar till dem ökar sannolikheten för ett bra första intryck.

3. Lyssna på vad personen säger och ge en bra respons. Låt personen få vara i fokus.

Var närvarande i konversationen. Lyssna på vad personen säger utan att tankarna driftar eller att du tänker på nästa sak du själv ska säga. Titta personen i ögonen, ge gärna respons både verbalt och fysiskt under konversationen. Ibland när vi träffar nya personer kan vi vara lite ivriga att vilja berätta om oss själva och ta över konversationen. Ett exempel är när personen du pratar med, vi säger att hon heter Lina, berättar att hon precis har börjat på ett nytt jobb som IT tekniker på ett stort företag. Din respons är att du också har arbetat inom IT förr i tiden och leder på så sätt konversationen över till dig. Låt gärna konversationen gå fram och tillbaka och det går utmärkt att skapa gemenskap genom samsyn eller att man varit med om liknande upplevelser, men se till att inte konversationen fastnar ensidigt om dig själv.

4. Ställ frågor om personlighet, vilka intressen och passioner personen har eller om något ämne som skapar eller har känslor kopplade till sig.

Att ställa frågor som engagerar antingen en känsla, ett intresse eller som har med personlighet skapar en mer personlig kontakt. Säger personen att dom har flyttat till Högsby, fråga vad som fick dom att flytta just dit hur de trivs i stället för att berätta att du vet vart Högsby ligger. Samma sak gäller även på arbetsplatsen, ”Det verkar som om du är väldigt engagerad i det här projektet, vad är det som gör dig så intresserad av just det här ämnet?”. Självklart måste man anpassa sig efter situationen, att fråga hur någon känner när man går igenom månadens budgetresultat kanske inte är relevant just då.

5. Ta hänsyn till tempo, miljö och situation.

Alla typer av beteenden, frågor och kroppsspråk passar sig inte i alla situationer. Anpassa och ta hänsyn till vem du pratar med och i vilken kontext ni befinner er. Lyssna in i vilken sinnesstämning personen är och möt upp på samma nivå. Om någon är lugn och talar i ett långsammare tempo kan det bli fel om du själv pratar väldigt fort och i högt tonläge. Du måste också ta hänsyn till vad som gäller i olika sociala sammanhang, hur du uppför dig privat passar sig inte alltid i arbetssammanhang och vice versa. Även olika vänskapsgrupper eller arbetsgrupper kan ha olika kulturer inom sig, var lyhörd och observant.

Att skapa ett bra första intryck handlar om att vara engagerad och intresserad av personen vi möter, att visa att vi är villiga att vara öppna med varandra och skapa en kontakt. Att försöka imponera skapar sällan ett bra intryck. Var i stället genuint nyfiken på personen du möter så kommer du att skapa ett bra första intryck. Och kom ihåg att övning som resulterar i framgång ger även ett ökat självförtroende.