Lögner – Alltid av ondo eller ett nödvändigt ont?

30 mar 2024

Vår föreläsning om lögner väcker alltid intressanta tankar och frågeställningar. Vi är uppvuxna i en kultur där lögnen alltid anses vara dålig. Även det vi kallar ”vita lögner” debatteras ofta om det är ok? Många människor prioriterar ärlighet framför allt annat. Men gör vi det egentligen? Är verkligen alla lögner av ondo eller är det ett nödvändigt ont för att vi människor ska kunna samexistera?

Vad är en lögn?

Innan man börjar diskutera, värdera och lära sig tyda lögner är det av stor vikt att etablera vad man ser som en lögn. Alla har vi sett en amerikansk film när de befinner sig i en rättssal och vittnet måste svära in eden ”Do you swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth?” Att skapa en gemensam definition av vad vi anser vara en lögn. Oftast tänker vi på den fabricerade lögnen. När vi hittar på något som inte har hänt eller ersätter sanningen med en annan historia. Men att addera till en sanning eller undanhålla sanning kan även det vara en form av lögn. En definition är att man medvetet försöker vilseleda någon. Nu med det sagt, behöver det alltid vara av ondo?

Hur skulle världen se ut om inte lögnen fanns?

Det här är ett ämne och en tanke som har kittlat många. Filmer som Liar Liar och The invention of lying leker med konceptet och ger även en liten bild av hur det skulle kunna gå om vi inte hade förmågan att ljuga. Hur skulle vårt samarbete på jobbet se ut om vi alltid sa vad vi tyckte och tänkte utan något filter? Finns det ett syfte att berätta för vår kollega att vi tycker tröjan han eller hon köpte i helgen får dig att önska att du kunde arbeta i mörker? Att ha förmågan att kunna samarbeta i sociala sammanhang kräver att vi till viss del kan styra över vad vi säger i förhållande till vad vi tycker och tänker.

Är det bra att ljuga?

Om det är bra eller dåligt att ljuga skulle jag vilja påstå är helt beroende på situationen. Som regel skulle jag absolut förespråka att tala sanning så ofta som möjligt, i många fall underlättar det livet avsevärt. Att ljuga eller vilseleda med intentionen att skada eller såra någon annan är något som ofta påverkar alla inblandade negativt i längden. Ibland kan den kortsiktiga fördelen med att ljuga förvärra situationen långsiktigt. Jordan Peterson har i sin ”12 rules for life” en punkt där han säger: ”Tell the truth – or, at least, don’t lie.”. Att ha som mål att inte ljuga ser jag som ett bra mål. Men att vara rälig kan ibland vara både själviskt och mer skadligt. Det är bara situationen som kan avgöra.

Att lära dig tyda saningar och lögner

Att lära dig att läsa om någon talar sanning ger dig bättre information att fatta beslut på hur du själv väljer att agera. Syftet med att lära sig läsa lögner är inte att anmärka varje gång någon ljuger, utan att ge dig som person eller ledare en bättre förståelse för personen du talar till så att ni har större möjlighet att mötas. Ibland kan det var att ha överseende med en partners dåliga dag, en svacka hos en anställd eller att kunna ingripa i tid för en tonåring som är lite på vift. I vår föreläsning ”Sanning & Lögner” går vi igenom grunderna i hur vår kropp och hjärna agerar när vi ljuger. Hur vi kan bli bättre på att ställa rätt frågor, att tyda vilseledande beteenden och hur vi hanterar lögnen när den uppstår. Ge dig själv kunskaperna att lättare fördjupa dina relationer i livet.

Boka din kurs

Oavsett om du är en privatperson eller skulle vilja ha kursen på ert företag så kan du boka eller skicka förfrågan här på vår hemsida. Läs mer om föreläsningen och boka kursen ”Sanningar och Lögner”.