Att veta vad någon känner är inte samma sak som att veta varför. Att fråga istället för att göra antaganden.
16 apr 2024
Att lära sig bli bättre på att läsa kroppsspråk och bli bättre på att förstå vad någon känner är en fantastiskt spännande och givande aktivitet. Att ha möjligheten att få bättre underlag att fatta beslut på och bättre verktyg att möta omgivning, nära och kära är verkligen ett stort plus. Det ger dig möjlighet att fördjupa dina relationer och minska konflikter både professionellt och privat. Men det är lätt när man läser kroppsspråk att man gör lite för snabba antaganden och tar lite genvägar. Här nedan kommer några saker att tänka på för att använda din kunskap på ett gynnsamt sätt för både dig och din omgivning.
Kroppsspråk berättar vad vi känner, inte varför
Vi människor älskar att förenkla, sammanfatta och ta genvägar för att få ett grepp om vår omgivning. Om vi skulle ta in och analysera all information som kom vår väg skulle vi bli uttröttade. Vi måste sålla och bestämma vilken information som är viktig för oss. Ibland kan det gå lite fort när vi gör antaganden på våra egna och personens tidigare erfarenheter och upplevelser. Vilken sinnesstämning vi själva befinner oss i påverkar också hur vi tar emot information. Var medveten om att våra instinktiva reaktioner eller antaganden kanske inte har något att göra med varför personen framför oss känner som han eller hon känner? Kroppsspråk berättar bara vad vi känner, inte varför.
Reflektera över dina egna triggers
Det är bra att reflektera över sina egna erfarenheter, triggers och sinnesstämningar. Vissa saker triggar oss mer än andra beroende på vad vi har varit med om i livet eller i vilken sinnesstämning vi befinner oss i i stunden. Vi är absolut mänskliga, och våra egna upplevelser kommer alltid att påverka hur vi ser världen. Att försöka till så stor utsträckning som möjligt försöka att inte lägga dina egna erfarenheter och värderingar på någon annan. Vet du att du har beteenden eller erfarenheter som triggar dig, ge dig själv ett par extra sekunder vid tillfället att reflektera över situationen innan du gör dina antaganden, reagerar och agerar.
Våga fråga
Våga ställa frågor. Att ta sig tid att först bemöta känslan på ett anpassat sätt (se nästa stycke) för att sen kunna ställa frågor på ett sätt får personen att vilja öppna upp och berätta vad som är orsaken till känslan. Var medveten om att även när du ställer frågor kommer du förmodligen att vilja ta genvägar och göra antaganden för att förstå situationen. Öva på att aktivt lyssna, både vad personen säger och det icke verbala uttrycket, innan du formulerar ditt svar.
Vi måste också respektera att man inte alltid vill sätta ord på eller prata om sina känslor. Ibland vill vi ha det vi upplever för oss själva. Läs av tillfället och lär dig hantera och acceptera att personen kanske inte vill öppna upp och prata om sin situation.
Använd informationen för att anpassa ditt bemötande
Försök att använda informationen du tyder av någons kroppsspråk för att anpassa ditt bemötande på ett sätt som gör det så bra som möjligt för er båda. Ser du att din partner är låg och trött när du kommer hem kanske den där diskussionen om att lägga om lånet pga. den höga räntan kan vänta till imorgon? Och kan den inte det, ta 10-15 minuter att stärka din partner med den närhet och bekräftelse som kanske behövs för att lyfta humöret och självkänslan innan du initierar disskusionen? På så sätt kommer både din partner och du att må bättre och ni kanske kan klara av det där jobbiga samtalet om lånen tillsammans utan att det uppstår en konflikt.
Respektera personens integritet
Kom ihåg att respektera personens integritet. Att vi ser vad någon känner betyder absolut inte att vi bör konfrontera alla människor i vår omgivning med vad de känner och varför. Oavsett om det är en kollega eller en livspartner. Du måste själv bedöma situationen när det är lämpligt att fråga fler frågor eller helt enkelt bara anpassa ditt beteende efter situationen. Människor vill generellt sätt själv välja vilken information de delar med sig av sig själva. Ta hänsyn till situationen och se till att respektera personens integritet och rätt till att ha sina känslor och tankar för sig själv.
Sammanfattningsvis, kom ihåg att kroppsspråk visar vad vi känner och inte varför. Var inte för snabb att anta anledningen till att en person uttrycker de känslor som han eller hon gör. Om du kan, som första steg, bemöt känslan och inte anledningen och gör det på ett sätt som tillåter dig att närma dig och ev. ställa fler frågor. Ta alltid hänsyn till personen och situationen. Om du vill lära dig mer om kroppsspråk och icekverbarl kommunikation, läs gärna mer om vår Grundkurs i kroppsspråk.