Titta alltid till kontext och kluster när du läser kroppsspråk

16 maj 2024

Tänk inte i absoluta termer

Titta alltid till kontext och kluster när du läser kroppsspråk. När vi tolkar någons kroppsspråk och försöker förstå vad personen känner och kanske även varför, är det viktigt att ta hänsyn till kontext. Vilken situation och tillstånd befinner sig personen i? Att ta hänsyn till vilket sammanhang det icke-verbala beteendet sker i kommer öka din förmåga att förstå personen och undvika missförstånd. Om du även tittar på kluster av uttryck minskar det risken för missförstånd ytterligare. Ser du flera icke-verbala beteenden som indikerar samma känsla på samma gång kan du vara mer trygg i din bedömning.

Titta efter kluster när du läser kroppsspråk

Ett vanligt utlåtande när folk tänker på kroppsspråk är att ”Om man sätter armarna i kors så är man stängd”, och i vissa sammanhang stämmer det. Om fler icke-verbala uttryck indikerar en viss känsla kan du med större säkerhet förlita dig på att din tolkning stämmer. När din vän sitter i soffan och tittar på TV, nedhasad med huvudet avslappnat bakåtlutad mot soffkudden och ler medans hon tittar på ”Vänner” med armarna i kors är det med största sannolikhet bara ett bekvämt sätt att sitta på för henne. Det kan även vara så att det är kväll och balkongdörren är öppen vilket gör att hon fryser lite och värmer sig lite genom att korsa armarna framför kroppen. Om jag däremot berättar för min kollega att det där fina hörnkontoret som lovats kommer att ges till en annan på företaget och han lutar sig bakåt, höjer hakan och korsar armarna kan jag anta att han inte är förtjust i beslutet.

Ta hänsyn till kontexten

Oavsett om det gäller val av ord, icke-verbala beteenden eller mänskliga beteende generellt är det alltid viktigt att ta hänsyn till kontexten och situationen. Om en person är på en anställningsintervju eller ska tala offentligt är det rimligt att anta att personen kommer vara nervös. Det betyder inte att personen har något att dölja eller inte vet vad den pratar om. Om jag däremot under intervjun har noterat att personen i fråga lugnat ner sig och blivit mer avslappnad och jag frågar frågan om personen hade några allvarliga konflikter på sin förra arbetsplats och ser att nervositeten plötsligt ökar igen är det något jag förmodligen bör fråga mer om.

Även i mindre dramatiska situationer är det viktigt att se till kontexten. Om din partner svarar kort eller kanske inte ger dig den respons du tänkte när du kom hem och berättade om din befordran betyder det inte nödvändigtvis att hon inte gläds åt dig eller att hon inte är intresserad. Något kan ha hänt på dagen, hon kan ha fått ett dåligt besked eller kanske precis pratat med en vän som inte mår bra. Att ta en sekund eller två att se till kontexten när något uttrycks, verbalt eller icke-verbalt, kommer göra att du undviker många missförstånd.

Vill du lära dig mer om kroppsspråk?

Är du intresserad av att utveckla dina kunskaper inom kroppsspråk? Läs mer om vårt kursutbud.